Cursus Outdoor voorklimmen multipitch 

Deze cursus sluit naadloos aan op de cursus single pitch. Leer hoe je efficiënt en veilig werkt op de standplaatsen en waar je op moet letten bij een abseil van meerdere lengtes. Doordat de rotsen in de Ardennen allemaal erg toegankelijk zijn en de pitches meestal niet erg lang. De multipitch cursus in twee dagen is erg compact, sommige technieken worden dan meer een beleving dan dat ze daadwerkelijk geleerd worden, daarom zullen deze cursussen vanaf dit najaar minimaal 3 dagen duren. 

 

Momenteel heb ik geen cursus single pitch gepland in het najaar, maar het is misschien mogelijk om deze in te plannen voor deze cursus. Mocht iemand zowel het single pitch gedeelte als het multipitch gedeelte willen doen, stuur even een mailtje. Dan kijken we hoe we dit kunnen plannen. 

 

Cursus info

Datum: In overleg 3/4 dagen. 

Prijs: Op aanvraag

Locatie: Overnachten in een huisje in de omgeving van Hotton/sy of Freyr/ Yvoir. 

Instroomeis: kvb outdoor voorklimmen single pitch. 

Inclusief: Overnachting in een huis, Ontbijt, lunch en diner, cursus, gebruik klimmaterialen (exclusief reis)

Programma

Dag 1: standplaatsbouw, twee touwlengtes klimmen.

Dag 2: Multipitch klimmen en abseilen, takel bouwen,

Dag 3: Dubbeltouw, touwgroep met 3 personen en toetsing

Inschrijven kan hier

 

 

 

Klimvaardigheidsbewijs

Na afloop van deze cursus ontvangt u het klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen multi pitch. 

 

Voor iedereen die de stap vanuit de zaal naar de rots wil maken is deze cursus een aanrader. Na deze cursus beheers je de technieken om op de meeste rotsen in de Ardennen zelfstandig te klimmen. Single pitch staat voor enkele touwlengte. Het merendeel van de sportklimroutes in de Ardennen en de Eiffel zijn slechts een enkele touwlengte, vandaar dat deze cursus voor veel mensen voltstaat.

In voorjaar en zomer 2019 organiseert Zelan alleen cursussen op aanvraag. Meld je aan met je klimvrienden en we plannen samen een moment. 


Ombouwen standplaats oefenen.

Cursus info

Datum: In overleg

Prijs: Afhankelijk van de grootte van de groep en de wensen. 

Locatie: Overnachten op camping Durnal. Klimmen in Durnal en Hotton. 

Instroomeis: kvb indoor voorklimmen of vergelijkbare ervaring.

Programma

dag1: Herhalen voorklimmen, setjes klippen, zekeren, ombouwen

dag 2: Nazekeren, abseilen en terugtrekken uit de rots, Express takel, herhalen van technieken, toetsing

inschrijven

Klimvaardigheidsbewijs

Zelan is een NKBV erkend opleidingscentrum. Wij geven uiteraard ook klimvaardigheidsbewijzen uit.  Na het voldoende afsluiten van deze cursus krijg je het kvb Outdoor voorklimmen Single-pitch

 

Klimtouw Spotten voorklimmerTouw opschieten Basecamp en klimmen in durnal

Altijd al eens willen klimmen op de rotsen in de Ardennen of in Frankrijk? Of al wat meer klimervaring en toe aan een volgende uitdaging? Volg dan de cursus outdoor voorklimmen, zodat u voorbereid wordt om zelfstandig in sportklim gebieden aan de slag te gaan.

Cursussen 2019

Kennismaking rotsklimmen / Zelan klimdagen  
Outdoor voorklimmen single pitch
Outdoor voorklimmen multi pitch
Adventure klimmen / Trad Climbing

 

Cursus Trad 2019

Er zijn afgelopen jaren wat verschuivingen geweest in de klimvaardigheidsbewijzen. Wat vroeger kvb Oudoor voorklimmen en adventure klimmen was, is nu kvb ov onderverdeeld in: single pitch, multi pitch en trad. 

De cursus Trad is iets anders vormgegeven dan de cursus adventure klimmen voorheen. Een aantal aspecten zijn nu ondergebracht in de cursus multipitch. Vandaar dat die ook een dag langer is geworden en sommige vaardigheden zijn niet meer vereist. De cursus is dan ook wat korter dan voorheen, maar is aan te vullen met een extra module reddingstechnieken. 

Na het voldoende afsluiten van deze cursus krijg je een welverdiend klimvaardigheidsbewijs TRAD

Cursus info

Datum: 3/4 dagen (in overleg vanaf 3 personen)

Prijs:  Op aanvraag

Locatie: Ardennen

Instroomeis: Klimvaardigheids bewijs outdoor voorklimmen multipitch of ruime ervaring voorklimmen op rots.

Programma

Dag 1:Plaatsen nuts en cams, dubbeltouw, standplaats.

Dag 2: Meerdere touwlengtes met eigen protectie

Dag 3: Zelfredding, Routes volledig op eigen protectie klimmen. 

Inschrijven kan hier

 

 

 

 

 

 

 

Klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen gehaald? Maar nog twijfels over routes van meer dan 3 lengtes zelfstandig klimmen. Dan is deze cursus de ideale opstap. Waar in de cursus ov de nadruk ligt op het aanleren van de basis, zal in deze cursus efficiëntie en handelingssnelheid centraal staan. Er zal aandacht besteed worden aan reddingstechnieken, topo lezen, orientatie, kleding, strategie, paklijst, eerste hulp en een eerste stap naar zelf protectie plaatsen.

Ook voor deze cursus hebben we de Ecrins als uitvalsbasis gekozen. Hier zijn honderden behaakte multipitch routes te vinden. Het weer is meestal prima in de zomer en bij slecht weer bestaat de mogelijkheid om wat af te zakken richting Briancon of Guillestre.

In voorjaar en zomer 2019 organiseert Zelan alleen cursussen op aanvraag. Meld je aan met je klimvrienden en we plannen samen een moment.  Dit is al mogelijk vanaf 2 personen!

 

Cursus info

 

Datum: In overleg

 

Prijs: Op aanvraag

 

Locatie: Aillefroide of st Crepin

 

Inschrijven

 

Instroomeis: Klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen minimaal multipitch. Trad of AK is een pré . 

 

 

 

Programma

 

Dag 1: Briefing cursus, kennismaking, klimmen multipitch tot 3 touwlengtes, dubbeltouw of enkeltouw?

 

Dag 2: Tips en tricks op de standplaats klimmen en abseilen. reddingstechnieken,  topo lezen en tas pakken voor dag 3

 

Dag 3: Multipitch klimmen 300-400 meter met uitlopen.

 

Dag 4: Multipitch klimmen en abseilen 150-250 meter. Eerste hulp, orientatie en kleding 

 

Dag 5. Zelfstandig route kiezen en klimmen. 

 

Voor meer informatie mail of bel

 

 

De klimdagen zijn dit jaar iets anders van opzet. Het is nog steeds vrijheid blijheid voor wie dat wil. Maar er is ook de mogelijkheid om van 10:00-12:00 deel te nemen aan een workshop. Een goede gelegenheid om je klimvrienden uit de hal eens mee naar buiten te nemen!

 

2 februari Durnal (Workshop vallen en zekeren)

23 februari Yvoir (Workshop standplaatsen)

9 Maart Grands Malades (Workshop reddingstechnieken)

 

Wat kost dat?

 

Kosten kunnen nogal variëren omdat er nogal veel verschillenden mogelijkheden zijn. Ben je zelfstandige klimmer en rij je zelf en doe je niet mee met de workshop. Gezellig dat je er bent om een bij te kletsen maar dat kost natuurlijk niks. Heb je een klimjaarkaart en kun je zelfstandig voorklimmen, maar doe je mee met de workshop. € 25,00
Ben je beginnende klimmer wil je de workshop meedoen en onder begeleiding lekker klimmen. € 50,00. Gebruik van klimmateriaal en klimtoelating zitten hier bij in.
Meerijden vanuit Zeeland is meestal mogelijk, mocht je dit willen geef dat vooraf even aan.

 

Inschrijven

 

 

 

 

 

 

Cursus outdoor voorklimmen single+multipitch Ecrins

De uitgebreide variant van onze outdoor voorklimcursus. In 5 dagen worden niet alleen alle technieken aangeleerd die nodig zijn om veilig buiten te klimmen. Er is ook aandacht voor efficiënt klimmen, oriëntatie en logistiek. Er zijn in de Ardennen best een paar massieven waar twee of soms meerdere touwlengtes kunnen worden geklommen zoals: Freyr, Yvoir en Beez. Voor de echte multipitch beleving is het noodzakelijk om wat verder op te kijken. Zodat behalve het aanleren van de technieken ook echt ervaren wordt wat het is om een route van 400 meter lengte te klimmen. Voor de cursus hebben we de Ecrins als uitvalsbasis gekozen. Hier zijn honderden behaakte routes te vinden. Het weer is meestal prima in de zomer en bij slecht weer bestaat de mogelijkheid om wat af te zakken richting Briancon of dal het van de Durance. 

Na het voldoende afsluiten van deze cursus krijg je een welverdiend klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen.

 

In voorjaar en zomer 2019 organiseert Zelan alleen cursussen op aanvraag. Meld je aan met je klimvrienden en we plannen samen een moment. Dit kan al vanaf 2 personen! 

Cursus info

Datum: In overleg

Prijs: Op aanvraag

Locatie: Aillefroide, la Berarde of st Crepin

Inschrijven 

Instroomeis: KVB indoor voorklimmen of aantoonbare ervaring met voorklimmen. Voor mensen die de cursus outdoor voorklimmen single pitch hebben gedaan is het ook een mooie cursus, met extra herhaling in een super mooie omgeving.

 

Programma

Briefing:

Dag 1: Briefing cursus, kennismaking, voorklimmen in rots, ombouwen

Dag 2: Herhalen dag 1, terug trekken uit de rots, abseilen

Dag 3: standplaatsbouw, twee touwlengtes klimmen.

Dag 4: Multipitch klimmen en abseilen, takel bouwen.

Dag 5. Lange route klimmen (400 meter) Zelf topo lezen, aanlopen, klimmen, toetsing.

 

 

Een dagje ontspanning en avontuur in de rotsen? Laat u gidsen door de mooiste routes die de Ardennen te bieden hebben. Veel leren en technieken trainen of alleen gaan voor de beleving. We bespreken vooraf uw wensen zodat we een programma op maat kunnen aanbieden. Klimmen in combinatie met een mooie wandeling, mountainbike tocht, kajak afvaart of speleo avontuur zijn ook mogelijk.

Mail of bel voor een offerte. 

 

Ook in de winter of in het najaar zijn er genoeg avonturen te beleven in de rotsen van de Ardennen. Alle foto's op deze pagina zijn genomen tussen oktober en februari. 

Klimmen in Corphalie op 27 december. Het ijs dreef in de Maas maar met de zon op de rots was het prima te doen. 

Hieronder: 25 januari in Freyr uitklimmen in la familiale. Bij onzekere naklimmers is de standplaats verlengen wel handig voor de communicatie. Op de volgende foto is de intimiderende instap van de 'pastorale' in Sy te zien. Het is aan te bevelen om ergens een cammetje te plaatsen omdat de eerste haak wel heel erg hoog zit. Wel een uitdagend gebied voor goede sportklimmers die eens willen proeven aan buiten klimmen. Ook geschikt voor klimmers die hun nuts en cams eens willen uittesten. Daaronder een foto van een klimmer boven in de 'niche' ook in Sy deze klassieker is wat eenvoudiger maar een leuke route om kennis te maken met klimmen in barsten en schoorstenen. Een beetje vergelijkbaar met 'la belle Helene' in Hotton, maar iets makkelijker. Verder nog een foto na een mooie dag klimmen boven op 'dalles des autrichiens in Dave, bovenste gedeelte van de via ferrata in Pont-a-Lesse en een vrije abseil in Bomal. Helaas is dat gebiedje gesloten momenteel. 

In bijna alle gebieden in de Ardennen heb ik ervaring zowel in de zomer als in de winter, dus ga gerust een keer mee om dat ook te ervaren. 

 

Avontuur in de Ardennen

 

 

 

 

 

 

 

Deze cursus sluit mooi aan op de cursus trad of multipitch. Maar voor alle klimmers die zelfstandig in avontuurlijk terrein op pad gaan is de kennis om je zelf of je klimpartner te redden essentieel. Zaken die aan bod komen zijn in eerste plaats zelfredding, stijgen op enkel en dubbeltouw en uitbouwen van zeker apparaten. Maar ook slachtoffer abseil, redden van een voorklimmer (in een traverse, of overhang) En diverse soorten takels. 

De cursus vind plaats op de massieven van Sy en Hotton, overnachting zal in een chalet zijn.

Info:

 

Data: In overleg 

Prijs: Op aanvaag

Locatie: Sy/Hotton

Instroom eis: Vaardigheidsniveau: Op gewone schoenen 4e graads routes kunnen voorklimmen. Kennisniveau: Klimvaardigheidsbewijs trad of multipitch 

Programma: 

Dag 1: Zelfredding, stijgen en dalen, ombouwen en uitbouwen van zekerapparaten 

Dag2: Slachtofferabseil, voorklimmer redden, takels bouwen